Svagt positiv inledning av börsen väntas

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 12:e December 2023

Stockholmsbörsen väntas öppna strax över noll under tisdagen, i linje med övriga börser i världen.

Börsen förväntas öppna med små rörelser strax över nollan idag, i kölvattnet av positiva rörelser på Wall Street och en uppåtgående tendens i Asien. Investerarna positionerar sig inför dagens amerikanska inflationssiffror och kommande räntebesked från Federal Reserve, med förhoppningar om att få ytterligare klarhet i räntepolitikens framtid och ekonomins hälsa.

Amerikanska aktiemarknader avslutade måndagen på plus, med fokus på dagens kommande amerikanska inflationssiffror och onsdagens Federal Reserves räntebesked. Inflationstakten, som väntas visa en nedgång men fortfarande över målet, kommer att påverka centralbankens framtida beslut. S&P 500 och Dow Jones ökade med 0,4 procent, Nasdaq med 0,2 procent.

Morgonrapport 2023-12-12. S&P 500 från igår.
Morgonrapport 2023-12-12. S&P 500 från igår.

I Asien stiger börserna med förhoppningar om kinesiska ekonomiska stimulanser och reaktioner på USA:s inflation. Hang Seng-indexet ökade med 1,2 procent, Shanghai och Nikkei med mindre uppgångar.

I Sverige ger vice riksbankschefen Per Jansson en penningpolitisk inblick, och LO presenterar en ny konjunkturprognos. Viktiga svenska inflationssiffror för november, som ger en bild av pris- och ränteutvecklingen, släpps senare under dagen.

Bolagsrekommendationer och Riktkurser

 • Citigroup höjer Saab till köp med en riktkurs på 643 kr.
 • Citigroup börjar bevakning av SCA med en neutral rekommendation och en riktkurs på 160 kr.
 • DNB höjer Systemair:s riktkurs till 90 kr och upprepar köprekommendationen.
 • Morgan Stanley sänker Sandvik till jämvikt från övervikt.

Internationella Marknader och Makrohändelser

 • USA: Investerares blickar riktas mot dagens KPI-data som förväntas indikera avtagande inflation, en kritisk faktor för Fed:s räntebeslut. Aktieindexen steg igår, där S&P 500 och Dow Jones båda ökade med 0,4 procent och Nasdaq med 0,2 procent.
 • Asien: Marknaderna stiger på förhoppningar om kinesiska stimulanser för att boosta ekonomin. Hang Seng-indexet stiger med 1,2 procent, medan Shanghai och Nikkei 225 noterar mer blygsamma ökningar.

Råvarumarknaden

 • Olja: Priserna steg marginellt igår, men marknaden förblir avvaktande inför OPEC+:s faktiska produktionsnedskärningar och kommande räntebesked.
 • Metaller: Aluminium, tenn och koppar noterade nedgångar, medan zink och bly ökade. Guldpriset fortsatte att sjunka till 1 980,8 dollar per uns.

Detaljerade Makrohändelser

 • Sverige: Vice riksbankschef Per Jansson talar om den penningpolitiska debatten, och LO presenterar en konjunkturprognos.
 • Japan: PPI-data ger insikter i tillverkningskostnaderna och kan påverka exportrelaterade aktier.
 • Tyskland: Zew-index och grossistpriser kan ge signaler om Europas största ekonomi.
 • USA: Förutom KPI-data, som är dagens huvudfokus, släpps NFIB:s konfidensindex för småföretag och API:s oljelager, vilket kan påverka energisektorns aktier.

Analys Inför Börsöppning

De amerikanska börserna steg under måndagen, drivna av förväntningar på att inflationen är på väg att toppa. Detta ledde till att investerare blev mer optimistiska om den framtida ekonomiska utvecklingen och att centralbankerna kommer att kunna sakta ner räntehöjningarna.

Asienbörserna stiger under morgonen, drivna av liknande förväntningar. Investerare hoppas också på att kinesiska myndigheter kommer att tillkännage nya stimulanser för att stötta den inhemska ekonomin.

För Stockholmsbörsen väntas dagens makrodata spela en viktig roll för kursutvecklingen. I synnerhet kommer inflationssiffrorna att vara i fokus, då de kan påverka ränteförväntningarna och därmed också aktiemarknaden.

De positiva rekommendationerna för Saab och SCA kan också bidra till att lyfta börsen.

Rekommendationen för Sandvik är däremot negativ, vilket kan leda till att aktien backar.

Sammanfattningsvis väntas Stockholmsbörsen öppna strax över noll under tisdagen. Börsens utveckling kommer att vara beroende av dagens makrodata, särskilt inflationssiffrorna.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar