Turkiets inflation når rekordnivåer

Turkiets årliga inflationstakt accelererade till 64,8% i december 2023, vilket är den högsta nivån sedan november 2022. Denna ökning överträffar november månads siffra på 62%, men ligger något under marknadsprognoserna på 65,1%. Höjda priser inom transport, boende och nyttofunktioner, samt rekreation och kultur bidrar till denna ökning. Matinflationen nådde också en tre månaders topp på 72%.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Ekonomiska påverkan

Turkiets inflation har påverkats av en rad faktorer, inklusive lirans depreciering och räntehöjningar. Centralbanken höjde nyligen sin huvudsakliga ränta till 40% för att bekämpa inflationen. Höjda räntor har börjat bromsa konsumtionen, vilket är ett av centralbankens huvudmål. Trots detta är Turkiets BNP-tillväxt låg, endast 0,3% mellan juli och september 2023. Analytiker förutspår att åtstramande monetär politik behöver förbli sträng för att effektivt kontrollera inflationen. Detta kan påverka ekonomin i minst två år framåt.

Källor: Euronews


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik. Utöver min karriär inom finans, har jag utvecklat en plattform som poddare där jag delar insikter och diskuterar aktuella ämnen inom ekonomi och investeringar. Denna plattform har blivit en viktig resurs för lyssnare som söker vägledning och inspiration inom ekonomi. Som trebarnsfar förstår jag vikten av ekonomisk säkerhet och stabilitet för familjer. Detta personliga perspektiv har gett mig en djupare förståelse för de utmaningar och möjligheter som individer möter i sin ekonomiska resa. Mitt primära mål är att göra ekonomi mer tillgänglig och begriplig för alla. Genom mina erfarenheter, både professionellt och som familjefar, strävar jag efter att vägleda andra mot ekonomisk medvetenhet och stabilitet. Jag inbjuder alla att följa med mig på denna resa, där vi tillsammans utforskar vägen mot en sundare och mer välinformerad ekonomisk framtid.

Lämna en kommentar