Turkiets inflation når rekordnivåer

Turkiets årliga inflationstakt accelererade till 64,8% i december 2023, vilket är den högsta nivån sedan november 2022. Denna ökning överträffar november månads siffra på 62%, men ligger något under marknadsprognoserna på 65,1%. Höjda priser inom transport, boende och nyttofunktioner, samt rekreation och kultur bidrar till denna ökning. Matinflationen nådde också en tre månaders topp på 72%.

Vill du läsa de allra senaste nyheterna har vi summerat dessa här.

Ekonomiska påverkan

Turkiets inflation har påverkats av en rad faktorer, inklusive lirans depreciering och räntehöjningar. Centralbanken höjde nyligen sin huvudsakliga ränta till 40% för att bekämpa inflationen. Höjda räntor har börjat bromsa konsumtionen, vilket är ett av centralbankens huvudmål. Trots detta är Turkiets BNP-tillväxt låg, endast 0,3% mellan juli och september 2023. Analytiker förutspår att åtstramande monetär politik behöver förbli sträng för att effektivt kontrollera inflationen. Detta kan påverka ekonomin i minst två år framåt.

Källor: Euronews


Skrivet av Mohammed Salih

Som en hängiven investerare med flera års erfarenhet inom finansbranschen, har jag en djupgående förståelse för marknadens dynamik och investeringsstrategier. Min kunskap och passion för finans har lett till författandet av boken "Börsen för Alla", en omfattande guide som syftar till att demystifiera aktiemarknaden och göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik.

Lämna en kommentar