Stockholmsbörsen spås öppna kring nollan idag måndag

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 5:e Februari 2024

Måndagen den 5 februari 2024 förväntas Stockholmsbörsen öppna runt nollan, efter en fredag där positiva jobbsiffror från USA bidrog till en optimistisk stängning på de amerikanska börserna.

Även om råvarupriserna föll och Asien visade en blandad bild under morgonen, ger starka resultat från stora teknikbolag och en stabiliserad räntemiljö anledning till försiktig optimism. Investerare förbereder sig för en dag med fokus på både företagsrapporter och viktiga makroekonomiska data.

Amerikanska Jobbsiffror

Fredagens rapport visade att 353 000 nya jobb skapades i januari, vilket överträffade förväntningarna och indikerar en fortsatt stark arbetsmarknad i USA.

Dagens rapporter

 • Nordea (kl 6.30): Banken presenterar sitt resultat för det fjärde kvartalet 2023. Förväntningarna ligger på en vinst per aktie på 0,87 kronor.
 • Balco (kl 13.00): Balkongbolaget rapporterar sitt resultat för det fjärde kvartalet 2023. Förväntningarna ligger på en vinst per aktie på 0,45 kronor.
 • Exsitec (kl 8.00): IT-konsultbolaget Exsitec rapporterar sitt resultat för det fjärde kvartalet 2023.
 • Chemotech (First North): Kemikaliebolaget Chemotech rapporterar sitt resultat för det fjärde kvartalet 2023.
 • Qlife (First North): Medicinteknikbolaget Qlife rapporterar sitt resultat för det fjärde kvartalet 2023.
 • Caterpillar (före USA-börsernas öppning): Den amerikanska verkstadsjätten Caterpillar rapporterar sitt resultat för det fjärde kvartalet 2023.
 • Vodafone (övriga utländska): Teleoperatören Vodafone rapporterar sitt resultat för det tredje kvartalet 2023/24.

Dagens Höjdpunkter

Utöver bolagsrapporter kommer fokus att ligga på tysk handelsbalans, amerikansk tjänste-PMI, samt andra globala makroindikatorer som kan ge ytterligare vägledning om ekonomins riktning.

Börsklimatet

 • Börserna i USA avslutade fredagen på grönt territorium efter en stark jobbrapport som visade att 353 000 nya jobb skapades i januari, betydligt fler än förväntat.
 • De asiatiska börserna handlas blandat under måndagsmorgonen. Hong Kong faller marginellt efter att deras inköpschefsindex sjunkit, medan Tokyo och Shanghai stiger.
 • Råvarupriserna handlas generellt nedåt på måndagen. Oljepriset faller trots uppgifter om att Saudiarabien inte kommer att höja sin oljeproduktion.
 • Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan steg 15 punkter till 4,03 procent på fredagen.

Inför öppning

Förväntningarna för Stockholmsbörsen på måndagen är dämpade, med en indikation på en öppning kring nollan.

De starka jobbrapporterna från USA kan ge visst stöd till börsen, men de fallande råvarupriserna och den stigande räntan kan tynga den.

Investerare bör vara förberedda på en volatil handelsdag med fokus på makroekonomiska data och bolagsrapporter.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar