Nedgång på börsen väntas

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 21:e December 2023

Svenska börsen väntas öppna nedåt med en nedgång på cirka 0,5 procent, enligt IG:s förhandel. Detta efter en nedgång på 1,5 procent på de amerikanska börserna igår.

Denna rörelse tycks driven av en kombination av vinsthemtagningar och en överköpt marknad, enligt rapporter. Medan råvarumarknaden visar styrka, föranleder den blandade asiatiska marknaden en försiktig hållning inför dagens handel.

Nedgång på amerikanska börserna.
Nedgång på amerikanska börserna.

Global Marknadsutveckling

De amerikanska indexen såg en skarp nedgång under onsdagen, där S&P 500, Nasdaq och Dow Jones industriindex sjönk kraftigt. Denna rörelse speglar en nervositet i marknaden, där även uttalanden från Federal Reserve’s Patrick Harker tyder på en försiktig inställning till räntesänkningar. Asien erbjuder en blandad bild med Nikkei 225 nedåt och Hang Seng uppåt, trots geopolitiska spänningar kring Taiwan.

Råvaror och Valutor

Oljepriserna har stigit i kölvattnet av fortsatta spänningar i Mellanöstern, med WTI och Brent som ser uppgångar. Basmetallerna uppvisar en heterogen bild, där nickel och bly går starkt medan zink och aluminium backar. Guldpriset sjunker något, vilket kan indikera en flykt från säkra hamnar. Svenska kronan visar en svag nedgång mot dollarn, som kan påverka exportorienterade företag.

Bolagsnyheter och Riktkurser

Den amerikanska logistikjätten FedEx rapporterade en svag prestation, vilket ledde till ett kraftigt aktieras. Mediabolagen Paramount och Warner Bros Discovery är också i blickfånget med potentiella sammanslagningar. På den svenska marknaden har SEB höjt riktkursen för Atlas Copco, HSBC för Epiroc, medan DNB sänkt sin för TF Bank.

  • SEB höjer Atlas Copco till 195 kronor (180) och upprepar köp
  • HSBC höjer Epiroc till 200 kronor (190) och upprepar behåll
  • DNB sänker TF Bank till 196 kronor (200) och upprepar behåll

Makroläget är fortsatt osäkert

Inflationen i USA är också fortfarande hög, med en årstakt på 7,5 procent i november. Fed väntas fortsätta höja räntorna under 2023 för att dämpa inflationen.

Det finns dock tecken på att inflationen börjar avta. I december sjönk inflationen i USA till 7,0 procent, vilket är det lägsta på ett år.

Det makroekonomiska läget är fortsatt osäkert. Feds räntehöjningar kan leda till en ekonomisk nedgång, vilket skulle kunna påverka börsen negativt.

Dagens viktiga händelser

  • 14:30 USA: Antalet nya arbetslösa, veckostatistik
  • 14:30 USA: BNP kvartal reviderad
  • 14:30 USA: Philadelphia Fed index
  • 16:00 USA: Ledande indikatorer

Rapporten från Rusta imponerade

Rusta, som börsnoterades i oktober, presenterade en rapport för det fjärde kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar. Rörelseresultatet ökade med 100 procent och omsättningen med 20 procent. Aktien steg med 20 procent i efterhandeln.

Rusta rapporterade en stark tillväxt i alla marknader, med en särskilt stark utveckling i Sverige och Norge. Omsättningen i Sverige ökade med 25 procent och i Norge med 22 procent.

Rustas starka rapport är en positiv signal för den svenska börsen. Lågprisaktier har överpresterat på börsen i år, och det är möjligt att trenden fortsätter.

Analys inför börsöppning

Den amerikanska börsens nedgång igår var sannolikt en vinsthemtagning efter den starka uppgången under de senaste veckorna. Börsen är fortfarande övervärderad, och det är inte oväntat att det kommer till en viss rekyl.

Rapporten från Rusta var en positiv signal för den svenska börsen. Lågprisaktier har överpresterat under 2023, och det är möjligt att trenden fortsätter.

Det makroekonomiska läget är fortfarande osäkert. Inflationen är fortfarande hög, men det finns tecken på att den börjar avta. Fed väntas fortsätta höja räntorna under 2023, men det finns en risk att de tvingas att sänka räntorna igen om ekonomin bromsar in.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar