Starkt oljepris gynnar energisektorn – 3 aktier att köpa

Morgonrapport för Stockholmsbörsen, 9:e April 2024

I takt med att globala marknader rör sig genom en period av förväntningar och spekulationer, blickar vi framåt mot en handelsdag på Stockholmsbörsen som förutspås inledas med en nedåtgående trend.

Denna förutsägelse grundar sig i en kombination av måttliga rörelser på de amerikanska marknaderna och en blandad utveckling i Asien.

Med en värld som fortfarande väger pandemins långvariga effekter mot en återhämtningens ojämna steg, framstår denna dag som ytterligare en viktig milstolpe i en serie av ekonomiska och finansiella utmaningar.

Global Översikt

Igår avslutades handelsdagen nästan oförändrat på de amerikanska börserna, med S&P 500 som minskade marginellt med 0,2 procent och både Nasdaq Composite samt Dow Jones industriindex som stannade oförändrade.

Investerarna visar tecken på försiktighet inför onsdagens viktiga inflationsstatistik från USA, vilket kan ge ledtrådar om den amerikanska ekonomins tillstånd.

Råvarumarknaden

Oljepriserna visade en nedgång i måndags, vilket avspeglar en avmattning från föregående veckas uppgångar.

Denna nedgång tillskrivs delvis de högre kostnaderna som amerikanska oljeproducenter står inför, tillsammans med ett minskat borrningsaktivitet. Basmetallerna, å andra sidan, noterade uppgångar över hela linjen, med tenn som den största vinnaren.

Guldpriset fortsatte att klättra, vilket tyder på en fortsatt efterfrågan på säkra investeringar.

Bolagsnyheter och Aktierekommendationer

Tesla stod ut som gårdagens vinnare på de amerikanska börserna, med aktien som ökade med 4,9 procent. Detta följer efter Elon Musks förnekande av rykten om att lågkostnadsbilsplanerna skulle vara nedlagda, samt ett avslöjande om bolagets robottaxi, vilket väckt intresse bland investerare.

På den svenska marknaden har nya riktkurser presenterats under morgonen:

  • Nibe: Citigroup sänker riktkursen till 66 kronor från 71, upprepar köp.
  • Alfa Laval: Carnegie höjer riktkursen till 450 kronor från 415, upprepar köp.
  • SEB: DNB höjer riktkursen till 190 kronor från 171, upprepar köp.

Makroekonomiska Händelser

På makrofronten har dagen en relativt lugn agenda, med fokus på konsumentprisindex från Taiwan och industriproduktionssiffror från Sydafrika.

Mexikos konsumentprisindex och API:s veckovisa oljeinventering i USA kommer också att vara i fokus, vilket kan ge ytterligare ledtrådar om den globala ekonomins riktning.

Dagens Makro – 9 April 2024

TidLandMakrodataFörväntanViktighet
1.00StorbritannienBRC Detaljhandel (mars)Låg
6.00SverigeMäklarstatistik (mars)Låg
12.00USANFIB Småföretagsindex (mars)59.0Medel
14.55USARedbook Detaljhandel (veckodata)Låg
22.30USAOljelager (API) (veckostatistik)+0.8 mblHög
Makro – 9:e April 2024

Inför öppning av Stockholmsbörsen

Med en förväntad svag öppning för OMXS30 och en fortsatt osäker global ekonomisk miljö, står investerare inför en rad faktorer att väga in i sina beslut.

De kommande dagarnas makroekonomiska data, särskilt från USA, kommer att vara avgörande för marknadens riktning.

Med oljeprisernas fluktuationer och de senaste utvecklingarna inom råvarumarknaden, tillsammans med bolagsspecifika nyheter, finns det gott om möjligheter för den informerade investeraren att navigera denna komplexa marknad.

Som alltid är det viktigt att hålla sig uppdaterad med den senaste informationen och analyserna för att kunna fatta välgrundade investeringsbeslut på denna dynamiska marknad.


Skrivet av Johan

Jag har ett stort intresse för programmering och entreprenörskap samt investera pengar på olika sätt för att på så sätt skapa frihet och trygghet i min och familjens vardag.

Lämna en kommentar